Tratamentul ridurilor cu Toxina Botulinică – BOTOX

Tratamentul cu toxina botulinică  tip A (botox) este cea mai populară procedură din dermatologia estetică, datorită efectului spectaculos  fără necesitatea unui timp de recuperare pentru pacient. Toxina botulinică a fost folosită în urmă cu peste 20 ani în oftalmologie şi neurologie, ulterior fiind folosită în scop estetic.

Acest tratament  se efectuează în scopul corectării ridurilor dinamice de la nivelul feţei (cunoscute şi ca riduri de expresie). Toxina botulinică injectată într-o anumită arie blochează în mod reversibil impulsurile nervoase de la nervi la musculatură facială răspunzătoare de ridurile de expresie. Muşchii tind să se relaxeze şi astfel pielea de deasupra rămâne întinsă şi neridată.

La injectarea cu toxina botulinică răspund cel mai bine acele riduri care apar la nivelul frunţii, ridurile dintre sprâncene şi ridurile de la coada ochiului (în general riduri din etajul superior al feţei), dar şi alte riduri de la nivelul feţei.

Toxina botulinică este injectată direct în muşchii responsabili de apariţia ridurilor cu ajutorul unui ac foarte mic. În cazul în care există disconfort, acesta este minim şi durează câteva secunde. Nu este necesară anestezia locală şi nici sedarea, iar recuperarea este imediată.

Efectul  apare la  2-7 zile  după injectare  şi rezultatele obţinute se menţin pentru o perioadă cuprinsă între 3 şi 6 luni (cu variaţii de la o persoană la alta). Procedura poate fi repetată când efectul toxinei se diminuează , tratamentul periodic al ridurilor de expresie întârziind cu ani de zile apariţia ridurilor permanente. Efectul se menţine timp mai îndelungat după următoarele şedinţe, datorită depozitării crescute a colagenului în zona relaxată. De asemenea, în timp, datorită relaxării îndelungate produse de tratamentul cu toxină pe o zonă, nu mai sunt necesare doze atât de mari ca la primele injectări.

 De asemenea tratamentul cu toxina botulinică se foloseşte cu succes în hiperhidroza axilară ( transpiraţie excesivă), durata efectului fiind de până la 6-9 luni.   

Tratamentul cu toxina botulinică este o intervenţie eficientă şi sigură, ce se adresează atât  femeilor  cât şi bărbaţilor.

Activităţile zilnice obişnuite pot fi reluate imediat după intervenţie, cu respectarea unor recomandări postinterventie: rămânerea în poziţie verticală şi evitarea efortului fizic intens, a căldurii (soare, solar, saună, duşuri fierbinţi) cel puţin 4 h după intervenţie, evitarea masării zonei injectate, contractarea voluntară a musculaturii tratate.

Tratamentul cu toxina  botulinică  poate fi  asociat  cu alte metode de tratament pentru înlăturarea ridurilor ( fire PDO, Terapia Vampir-PRP, dermapenn,peeling chimic ).