Cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală ( BTS )

Atunci când alegi să faci sex neprotejat trebuie să ştii care sunt riscurile, că poţi contacta o boală cu transmitere sexuală (pe cât de uşor de contactat, pe atât de dificil de tratat). Nu neglijaţi nici un simptom din sfera genitală!!!

Tricomoniaza uro-genitală - este cea mai frecventă boală cu transmitere sexuală,cauzată de Trichomonas vaginalis.Transmiterea se face pe cale sexuală şi are o perioadă de incubaţie de 4-21 zile. La bărbat se manifestă prin apariţia unei secreţii uretrale reduse,însoţită de senzaţie de arsură şi disconfort la micţiune. Aproximativ 90% din uretritele cu Trichomonas sunt asimptomatice. La femeie apare o leucoree alb-gălbuie, abundentă, aerată,urât mirositoare însoţită de prurit şi dureri în timpul actului sexual. Examenul microscopic direct stabileşte diagnosticul de certitudine.

Infecţia cu Chlamydia trachomatis - este de 4 ori mai frecventă decât gonoreea şi are o perioadă de incubaţie de 10-20 zile(mai lungă ca la gonoree).Infecţia cu Chlamydia devine manifestă după ce infecţia cu gonococ a fost tratată.Clinic apare secreţie purulentă, alb-gălbuie, lipicioasă, însoţită de disurie.
La bărbaţi în lipsa tratamentului infecţia se poate extinde,apare epididimită ce duce la cicatrizare,obstrucţie şi scăderea fertilităţii.
La femei 50% din cazuri (uretrită, cervicită) sunt asimptomatice. Netratată infecţia poate produce sterilitate (20% după prima infecţie şi >75% după 3 infecţii).
Cervicita cu Chlamydia la femeile însărcinate poate duce la naştere prematură şi infecţia bebeluşului(conjunctivită şi/sau pneumonie de aspiraţie).
Diagnosticul de laborator se poate face prin:examen direct (IFD); examen microscopic direct pe frotiu colorat Giemsa;ELISA sau testare serologică Atc. Ig. M.

Gonoreea sau blenoragia - produsă de Neisseria Gonorrhoeae (gonococ) este una dintre cele mai frecvente BTS. Transmiterea se face numai prin contact direct cu mucoasa infectată, de obicei în timpul actului sexual sau în timpul naşterii(transmiterea de la mama bolnavă la nou-născut ). Perioada de incubaţie este variabilă 1-6zile-14 zile. 
În medie după 2-10 zile de la contactul sexual neprotejat apare o secreţie purulentă,galben-verzuie,abundentă, însoţită de durere la sfârşitul micţiunii.
 La bărbat 15% cazuri asimptomatice,85% se manifestă prin uretrită acută. Există şi cazuri asimptomatice ziua, dar care prezintă “picătura matinală ”. 
Mai mult de 50% dintre femei au infecţie asimptomatică.
Diagnosticul de laborator se face cu ajutorul culturilor, examenul microscopic direct sau testelor imunoenzimatice.

Sifilisul este o boală cauzată de Treponema Pallidum şi transmisă prin contact sexual sau transplacentar.Afectează pielea,mucoasele, sistemul cardio-vascular, sistemul osos şi nervos (în lipsa tratamentului).Apare după o perioadă medie de incubaţie de 3 săptămâni.
Pentru stabilirea diagnosticului cele mai folosite sunt următoarele teste serologice : VDRL, TPHA.
 

Primul pas în tratarea bolilor cu transmitere sexuală este consultul medical şi diagnosticarea corectă. Tratamentul  acestor boli  cu transmitere sexuală se face cu antibiotice prescrise de medic în funcţie de rezultatul investigaţiilor de laborator, localizarea şi complicaţiile infecţiei.

!!! Indiferent dacă prezintă sau nu simptome, se tratează şi partenerul sexual!!!

Într-o altă postare o să revin cu informaţii şi despre:condiloamele genitale, herpesul genital,candidoza genitală,molluscum contagiosum, hepatita cu virus B,SIDA,granulomul inghinal, şancrul moale.